luni, 11 martie 2013

Alimentatia ce ajuta la imbunatatirea vederii

Imbunatatirea vederii. Cum?

Pe masura ce inaintam in varsta, calitatea simtului vizual scade. Majoritatea oamenilor care au ajuns deja la varsta de 40-50 de ani, apeleaza la ochelari pentru a-si corecta, mentine si imbunatati vederea.

De ce se deteriorează vederea odată cu înaintarea în vârstă ?

Slăbirea vederii se datoreaza mai multor factori. Unul dintre cei mai importanţi este afectarea activităţii retinei. 

Celulele din retină conţin vitamina A, astfel că lipsa acesteia din alimentaţie va duce la scăderea vederii. În plus, în centrul retinei se găseşte o zonă mică responsabilă de acuitatea vizuală.

 Această zonă conţine o serie de substanţe numite carotenoizi (dintre care cea mai importantă este luteina), substanţe care se pierd treptat după vârsta de 50 de ani. 

De aceea, o alimentaţie bogată în antioxidanţi va ajuta la imbunatatirea vederii, va întârzia oxidarea carotenoizilor şi va opri deteriorarea vederii.

Alti factori ce duc la slăbirea vederii sunt deformarea cristalinului şi afectarea muşchilor globilor oculari, probleme în urma cărora apar cunoscutele afecţiuni precum miopia, hipermetropia, astigmatismul, etc.

Cum se poate imbunatati vederea avand o alimentatie sanatoasa?
Dupa cum s-a mai amintit, o alimentaţie bogată în vitamina A şi antioxidanţi imbunatateste vederea

Vitamina A (numită şi retinol) măreşte acuitatea vizuală pe timp de noapte şi îmbunătăţeşte în general vederea, ajutând în plus şi în caz de umflare a pleoapelor, hemeralopie, cheratite, ulcere corneene sau xeroftalmie. 

De aceea, se recomandă consumul frecvent de morcov, roşii, ardei, gogoşari, dovlecei şi zarzavaturi.

Deasemenea, portocalele, bananele sau caisele conţin cantităţi importante de antioxidanţi (precum beta-carotenul şi vitaminele C şi E) care imbunatatesc calitatea vederii. 

În plus, afinele sunt foarte bune pentru prevenirea tulburărilor vederii crepusculare (mezopice) şi scotopice (hemeralopie) şi a miopiei.
De ce este important sa adoptam o alimentatie sanatoasa?
Deoarece consumul de tutun si de alimente ce contin grasimi saturate favorizeaza formarea radicalilor liberi la nivelul retinei, fapt ce are ca rezultat scaderea acuitatii vizuale si poate duce  chiar la aparitia degenerescentei maculare.

Unde se pot gasi tratamente naturiste pentru imbunatatirea vederii? 
- Silurul este una dintre cele mai eficiente plante pentru întreţinerea şi îmbunătăţirea vederii, efecte datorate unei substanţe antiinflamatoare din compoziţia plantei, numită aucubină. 

Silurul calmează iritaţiile ochiului, limpezeşte ochii şi vederea, calmează usturimea ochilor şi se recomandă în caz de conjunctivite, scădere a vederii, blefarite, vedere neclară sau în cazul stărilor de oboseală oculară. 

Pentru tratamentul ce are ca scop imbunatatirea vederii, se va prepara o infuzie din 1 lingură rasă de silur la 1 cană de apă care se lasă 5-15 minute, se filtrează bine şi apoi se picură în ochi câte 2-3 picături. 

De asemenea, această infuzie se poate şi bea câte o cană pe zi (putând adăuga 1 linguriţă de miere polifloră la 200 ml de ceai) sau se poate folosi pentru cataplasme care se aplică pe ochi (în cazurile mai grave putând adăuga şi puţin suc de lămâie).

- Uleiul de cătină revigorează, regenerează, si imbunatateste vederea, fiind foarte bogat în vitaminele A şi E. La adulţi se vor folosi câte 20 de picături de 3 ori pe zi, iar la copiii de peste 1 an câte 5 picături de 3 ori pe zi.

- Frunzele de pătrunjel hrănesc nervii şi muşchii globului ocular. Pentru ca vederea sa se imbunatateasca, se va face un tratament de minim 7 zile succesive în care se vor aplica pe ochi comprese cu sucul acestor frunze şi se vor menţine timp de 20-30 minute.

- Spirulina corectează deficienţele de vedere, contribuie la formarea pigmenţilor retinieni, măreşte acuitatea vizuală şi este utilă în glaucom, cataractă şi retinopatii. 

Pentru imbunatatirea vederii, se recomanda, la adulţi 4-8 capsule pe zi, iar pentru copii 1-3 capsule pe zi. În tratamentele curative se recomandă ca după 30 zile să se facă pauză de 10 zile sau să se reducă consumul la un nivel de întreţinere.
In cazul în care aveţi ochii sau pleoapele iritate, există câteva soluţii naturale pentru ca vederea sa vi se imbunatateasca: ungeţi pleoapele cu biter suedez, faceţi băi de abur cu un decoct de seminţe de mărar (timp de 5 minute) sau aplicaţi pe ochi cataplasme cu ceai călduţ de albăstrele, clipind pentru a permite ceaiului să intre puţin în ochi.
- Sucul de obligeană îmbunătăţeşte vederea slabă şi ajută în cazul ochilor obosiţi. Se ung pleoapele cu acest suc sau se aplică pe ochi comprese cu tinctură de obligeană diluată 1/10, după care se clăteşte bine cu apă.

Toate aceste remedii au ca scop imbunatatirea vederii, fapt care, alaturi de hidratare, odihna si un stil de viata activ, asigura o viata sanatoasa.

Imbunatatirea vederii se poate face prin mijloace necostisitoare, la indemana oricui, iar beneficiile asupra sanatatii vor fi maxime.

Mai multe informatii despre imbunatatirea vederii, poti invata si din paginile:


imbunatatirea vederii


Un comentariu:

  1. Mai multe informatii despre imbunatatirea vederii in mod natural, am gasit pe site-ul www.vedereperfecta.com

    RăspundețiȘtergere